Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Μειώσεις μισθών έως και 50%, πλήρης ανατροπή των συμβάσεων

Από το Βήμα:
 Ας δούμε όμως αναλυτικά τις ανατροπές που προβλέπονται στις νέα δανειακή σύμβαση της χώρας:
- Συντάξεις: Αναζητούνται 600 εκατομμύρια ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) για την χρηματοδότηση του ελλείμματος των επικουρικών συντάξεων. Για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστούν μειώσεις κατά 15% στις κύριες συντάξεις των ταμείων ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες και κατά 7% μειώσεις στο ΝΑΤ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν αναδρομικά από  1.1.2012.
- Εφάπαξ
: Έως τα τέλη Ιουνίου θα επανεξετασθούν όλες ου παροχές των ταμείων εφάπαξ βοηθημάτων.
- Είσπραξη εισφορών
: Αναθεωρείται το σύστημα είσπραξης των εισφορών και από τον επόμενο μήνα ενοποιείται η είσπραξη και ο έλεγχος των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
- Κοινωνικά επιδόματα
: Περικοπή προγραμμάτων κοινωνικών επιδομάτων με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και διακοπή τους σε περιπτώσεις υπερβάσεων. Στόχος η εξοικονόμησης ποσού ύψους με 1,5% του ΑΕΠ, την περίοδο 2013 - 2015.

- Ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων: Επιδιώκεται η μείωση μοναδιαίου εργασιακού κόστους κατά 15% έως το 2015. Η συμφωνία ζητά από τους κοινωνικούς εταίρους να επιτύχουν το αποτέλεσμα αυτό με συμφωνία έως το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Η ρύθμιση θα προβλέπει τα εξής μέτρα: Μείωσή του κατά 22% του κατώτατου μισθού σε όλα τα επίπεδα. Πάγωμα των κατώτατων αμοιβών στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωσή τους και έως το τέλος του 2015. Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ.
- Νέοι. Επιπλέον μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών). Ο εισαγωγικός μισθός για τους νέους διαμορφώνεται στα 511 ευρώ.
- Ωριμάνσεις. Παγώνουν όλες οι ωριμάνσεις μισθών (τριετίες πολυετίες) έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
Επιπλέον μείωση
των κατώτατων έως το Ιούλιο. Προβλέπεται έως τέλη Ιουλίου 2012, να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της γενικής σύμβασης (ΕΓΣΣΕ)  με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με τις ανταγωνιστικές χώρες. Τούτου δοθέντος να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός τον μισθό της Πορτογαλίας (566 ευρώ).
- Ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων.
  Η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων δεν ξεπερνά τα τρία χρόνια.

- Κατάργηση των συμβάσεων. Οι σημερινέ ισχύουσες συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος. Δηλαδή το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2013 ανεξαρτήτως άλλης ημερομηνίας.
- Μετενέργεια. Η ισχύς της μετενέργειας μειώνεται σε τρεις από έξι μήνες. Ένα δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εντός τριών μηνών, τότε ως βάση των αποδοχών θα θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ. Επιπρόσθετα διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).
- Μονιμότητα ΔΕΚΟ
. Καταργείται η μονιμότητα σε όλες τις ΔΕΚΟ, τράπεζες.

- Διαιτησία. Καταργείται η μονομερής προσφυγής στη διαιτησία. Ακόμη και στην περίπτωση προσφυγής στη διαιτησία, θα τίθενται μόνο οι βασικοί μισθοί. Για την λήψη απόφασης θα λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρίας.
- Μη μισθολογικό κόστος
– Μείωση εισφορών. Μειώνονται κατά 2% οι ασφαλιστικές εισφορές με την κατάργηση των εισφορών υπέρ Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας. Οι δύο αυτοί οργανισμοί καταργούνται.

- Μειώνονται περαιτέρω κατά 3% οι εισφορές του ΙΚΑ από 1.1.2013. Τα διαφυγόντα έσοδα δεν θα καλύψει ο προϋπολογισμός, αλλά ελπίζεται να αυξηθούν οι εισπράξεις μέσω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής.
- Νέα μείωση συντάξεων
. Γίνεται σαφές πως εάν από τη μείωση των εισφορών προκύψει επιπρόσθετο κόστος για τον προϋπολογισμό, τότε θα υπάρξει  νέα αναπροσαρμογή – μείωση  όλων των συντάξεων.

- Ειδικά επικουρικά ταμεία. Μετά από αναλογιστικές μελέτες και διάλογο τα ειδικά επικουρικά ταμεία εταιριών με ιδιαίτερο κόστος ασφαλιστικών εισφορών να εξομοιωθούν με τις εισφορές άλλων επιχειρήσεων που καλύπτει το ΙΚΑ. Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιβαρυνθεί κρατικός προϋπολογισμός. Σε περίπτωση που αυτά δε λειτουργήσουν θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα.
Δημόσιος τομέας
Πέραν των μέτρων για τον ιδιωτικό τομέα στη νέα δανειακή σύμβαση προβλέπονται μέτρα και για τον δημόσιο τομέα.
Απολύσεις στο δημόσιο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015, συνέχιση της εργασιακής εφεδρείας, μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις, μείωση των συμβασιούχων και περιορισμός των   εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο.
Τέλος μέχρι το Ιούλιο θα επανεξετασθούν (μειωθούν) όλα τα ειδικά μισθολόγια με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση..


Χρειάζονται σχόλια και αναλύσεις, δε νομίζω! Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Από σήμερα όλοι στους δρόμους, με απεργίες, καταλήψεις και συλλαλητήρια να ανατρέψουμε την πολιτική τους. Να διώξουμε την Ε.Ε. και το ΔΝΤ από την χώρα μας. Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογΙου